Kategorier
Skola

Att tänka på när du väljer förskola i Helsingborg

Kanske är det livets viktigaste val – ditt barns förskola. När du ska välja förskola i Helsingborg finns det några saker som är extra viktiga att tänka på.

Valet av förskola för ditt barn kan vara ett av de viktigaste besluten i ditt barns liv. Ingen annan gång i livet är tryggheten och anknytningen till de vuxna kring barnet så viktig som under de första åren i barnets liv. Framför allt de första tre åren då anknytningen till de trygga vuxna byggs upp.

Viktigast är såklart att du som förälder känner dig trygg med pedagogerna och övrig personal på förskolan. Men det finns även vissa andra saker att tänka på. Skolverket har en rad rekommendationer som förskolor kan följa. Det kan verka som en djungel att välja bland alla alternativ, men här finns några saker du kan titta på när du ska välja förskola i Helsingborg.

Storleken på barngruppen i förskolan

Storleken på barngruppen har stor betydelse för lugnet – eller stressnivån – på förskolan. Skolverket rekommenderar att grupper för de minsta barnen, 1–3 år, inte är större än 12 barn. Då bör tre heltidsanställda vuxna finnas i gruppen. Vissa förskollärare menar att det snarare är idealt för trygghet och lärande med max åtta barn i gruppen.

För de större barnen, 3–5 år, är Skolverkets rekommendation att gruppen består av maximalt 15 barn. Även här bör det finnas tre heltidsanställda vuxna. Men det finns förskollärare som ser grupper på 12–13 barn som mer optimalt för att kunna möta barnens behov.

Förskolans miljö och inskolningen

Andra saker att tänka på är miljön både i och utanför förskolan. Är lokalerna anpassade för barn vad gäller storlek och utformning? Är leksaker hela och rena och säkra för barnen? Det vill säga, är det minimalt med plastleksaker? Bjuder leksaker och miljö in till fri lek och fantasi, som till exempel klossar, tyger, tågbanor och annat att skapa med? Finns det pysselmaterial och böcker?

När det gäller inskolning så vill många förskolor ha en så snabb inskolning som möjligt. Helst bara några få dagar. Men för att barnet och föräldern ska känna sig trygga är det viktigt att inskolning får ta tid. Även om vi som samhälle känner oss trygga med att barnet har det bra på förskolan, så behöver barnet få lära känna personalen i lugn och ro. Ingen annanstans skulle vi ju lämna vårt lilla barn med någon som de bara träffat ett par gånger.